Almanya Çalışma Vizesi – Çalışma İzni

Almanya Çalışma Vizesi – Çalışma İzni Hakkında Her Şey

Almanya Çalışma Vizesi - Çalışma İzni

Almanya çalışma vizesi – çalışma izni sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Bu sayfamız içerisinde Almanya çalışma vizesi ve çalışma izni hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Almanya çalışma vizesi – çalışma izni başvuru işlemlerini Method Vize Danışmanlık ile kusursuz bir şekilde yönetebilirsiniz.

Method Vize Danışmanlık olarak, keyifli bir vize başvuru süreci geçirmenizi diliyoruz.

Almanya Çalışma Vizesi – Çalışma İzni Hakkında Genel Bilgi

Almanya Çalışma Vizesi Hakkında Genel Bilgi

Almanya çalışma vizesi – çalışma izni ulusal vize (D tipi vize) kapsamındadır. Almanya’daki bir firmada çalışıp maaş alacak her bir TC vatandaşı Almanya çalışma izni başvurusunda bulunmak ve çalışma vizesi almak zorundadır.

Almanya çalışma izni – çalışma vizesi ile Almanya’da 90 günden daha uzun süre çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Bu vizeye sahip olduktan sonra Almanya oturum hakkınız olur ve bu sayede ailenizi de yanınıza alabilirsiniz.

Bireysel olarak Almanya’da iş bulmuş ve işe kabul edilmiş yahut şuan aktif olarak çalıştığı şirketin Almanya’daki bir firma ile şirket içi / şirketler arası personel değişimi ya da transferi gerçekleştirecek kişiler Almanya çalışma vizesi – çalışma izni vize başvurusunda bulunabilir.

Almanya Çalışma Vize Başvurusu Nereden Yapılır?

Almanya Çalışma İzni Başvurusu Nereden Yapılır?

Almanya İzmir Konsolosluğunun yetki bölgesi gri alanları kapsamaktadır. Bu şehirlerde ikamet eden kişiler, 17 Şubat 2020 tarihinden itibaren İDATA vize başvuru merkezi üzerinden randevu alarak, İzmir’deki konsolosluk üzerinden Almanya çalışma vizesi – çalışma izni başvurusu gerçekleştirebilir.

Almanya İzmir Konsolosluğu yetki alanı içerisindeki iller; Afyon, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Isparta, Uşak illeri bulunacaktır.

Yeşil bölge Almanya İstanbul Başkonsolosluğu yetki bölgesi olduğundan burada ikamet eden kişilerin İstanbul Konsolosluğu üzerinden vize başvurusu gerçekleştirilir.

Almanya İstanbul Büyükelçiliği yetki alanı içerisindeki iller; Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmit, Kırklareli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

Kırmızı bölge Almanya Ankara Büyükelçiliği yetki bölgesi olduğundan buralarda ikamet eden kişilerin Ankara Büyükelçiliği Vize Departmanı üzerinden vize başvurusu gerçekleştirilir.

Almanya Ankara Büyükelçiliği yetki alanı içerisindeki iller; Adana, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Aksaray, Amasya, Ankara, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İçel (Mersin), Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.

Almanya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
  • Uygun bulunan başvuru, yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde karara bağlanır.
  • Özellikle başvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre daha uzun tutulabilir.
  • İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre daha da uzayabilir.

Bu duruma istinaden BRS Global Vize Danışmanlık olarak, Almanya çalışma vizesi başvurusunun seyahate en az 6 ay kala gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz.

Almanya Çalışma İzni Almak İçin Yapılması Gerekenler

Almanya Çalışma Vizesi Nedir?

Eğer Türkiye’de iseniz ve Almanya’da bulunan firma sizi işe almaya karar verirse, genellikle tarafınıza eposta yolu ile bir iş teklifi ve iş sözleşmesi gönderir. Siz de bu iş teklifini ve iş sözleşmesini imzalarsınız ve gerekli diğer evraklar ile birlikte Almanya’daki firmaya geri epostalarsınız (Gerekli evraklar konusunda Almanya’daki firma sizi bilgilendirecektir).

Daha sonrasında Almanya’daki firma sizin adınıza çalışma izni talebinde bulunur ve çalışma izni belgesini size posta yoluyla ulaştırılır. Elinize çalışma izni ulaştıktan sonra aşağıdaki evrakları hazırlamaya başlayarak Almanya çalışma vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz.

BRS Global Vize Danışmanlık olarak, Almanya Çalışma Vizesi kapsamında iş bulma ve işe yerleştirme konularında hizmet vermemekteyiz.

Almanya çalışma vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için Almanya’daki işinizi kendiniz bulmanız ve Almanya’dan tarafınıza gelmesi zorunlu olan evrakların tarafınıza ulaşmış olması gereklidir.

Almanya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar

  • Almanca olarak okunaklı ve dikkatlice doldurulmuş, tarih yazılmış ve imzalanmış 2 adet Almanya ulusal vize başvuru formu (Almanya Ulusal Vize Başvuru Formu – Türkçe).
  • Kriterlere uygun pasaport (Daha önceden alınan pasaportlar ve emniyetten alınacak pasaport protokolü. Pasaportta bilgilerin olduğu sayfanın ve son 3 yılda verilen Almanya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri).
  • Kriterlere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf (35×45 mm boyutunda biyometrik)
  • İş sözleşmesinin başlangıç tarihine kadar kapsayan, minimum 30.000 € teminatlı sağlık sigortası veya benzeri
  • Almanya’da gönderilen çalışma izni/ ön onayı orijinali.
  • Almanya’daki firma ile aranızdaki iş teklifi/ iş sözleşmesi ya da kontrat
  • Meslek diploması veya mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belge ve sertifikalar YA DA yüksekokul diploması, alınan ek eğitimler ve kursuları gösteren karne, sertifika vb.
  • Özgeçmiş
  • Barkodlu SGK hizmet dökümü ve son iş yerine ait SGK işe giriş bildirgesi. (E-devlet üzerinden ya da SGK’dan alınabilir).
  • Türkiye’deki iş verenden iş ve görev dilekçesi
  • Varsa dil yeterlilik belgesi (A1, B2 vb.)
  • Türk vatandaşı olmayanlar: Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi.

Şirket İçi Transfer için Gerekli Evraklar

Yukarıdaki evraklara ek olarak aşağıdaki evrakların da hazırlanması gerekmektedir.

  • Çalıştığınız şirket tarafından şirket için transferi açıklayan dilekçe (Şirket antetli kağıdına yazılmalı, kaşe ve imza olmalı).
  • Almanya’daki şirket ile aradaki bağı gösterir sözleşme vb.
  • Türkiye’deki şirkete ait güncel vergi levhası, son 6 ay içinde alınmış oda faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi ve ticaret sicil tastiknamesi.
  • SGK işe giriş bildirgesi (Şirket tarafından kaşe ve imzalı olmalı).
  • Son 6 aya ait maaş bordrosu (Şirket tarafından kaşe ve imzalı olmalı).
  • Bazı durumlarda meslek yetkinlik denkliği alınması da gereklidir.

DİKKAT:

  • İstenilen belgeler güncel olmalıdır (3 aydan daha yeni).
  • Belgelerin aslı ve iki adet fotokopisi sunulmalıdır.
  • Konsolosluğun yukarıdaki evraklar dışında ek evrak talebinde bulunma ve sizi mülakata çağırma yetkisi olduğu unutulmamalıdır.
  • Özgeçmiş, dilekçe, yüksekokul veya meslek diplomaları, karne, sertifika gibi Türkçe belgelerin Almanca/ İngilizce tercümeleri gerekmektedir.

Almanya’dan çalışma izni almak için neler gerekiyor? Kimler başvurabilir?

Almanya, nitelikli yabancı işçilerin ülkeye gelip çalışmasını kolaylaştıracak olan yeni iş gücü yasasını 20 Mart tarihinde yürürlüğe koydu. Avrupa’nın lokomotif gücü Almanya, ekonomisini ayakta tutmak için en az 1 milyon vasıflı çalışana ihtiyaç duyuyor. Ülkenin yıllardır eleştirilen sert göç politikası ekonomik nedenlerden ötürü daha esnek hale getirildi.

Almanya’ya çalışmak için gelmek isteyen göçmenlerde hangi özellikler aranıyor?

Yeni yasa ile birlikte önemli bir değişiklik yaşandı. Eskiden AB dışında yaşayan işçiler sadece Almanlar veya Avrupalılar tarafından doldurulamayan yerlere yerleştiriliyordu. Artık bu kural kaldırıldı.

Sığınma talebinde bulunanlar da bu yasadan faydalanabilecek. İkamet izni bulunmayan ancak çeşitli nedenlerle sınır dışı edilemeyen yabancılar, belirli koşullar altında eğitim alabilecek.

Almanya’da özellikle ihtiyaç duyulan işlerin başında doktor, hemşire ve bilgisayar uzmanı gibi meslekler geliyor. Yasaların esnetilmesiyle birlikte bu sektörlerde çalışmak isteyen yabancılardan diplomalarının tanınması şartı ortadan kalktı, bunun yerine en az 5 yıl iş tecrübesi olup olmadığına bakılacak.

  • Almanya kapılarını nitelikli göçmenlere açtı: ‘Burası Almanya-Geleceğini Keşfet’

Yeni yasa Almanya’da üniversite okumak isteyen gençleri de kapsıyor. 25 yaşın altındaki gençlerin Alman okullarından diploma almış olması şartı aranıyor.about:blank

45 yaşından büyük yabancı vasıflı işçiler ayda en az 3 bin 685 euro kazandıklarını ispat etmeli veya yeterli emeklilik fonuna sahip olduklarını kanıtlamalı.

Yeni yasa uyarınca, nitelikli işçilerin eşlerini ve küçük çocuklarını Almanya’ya getirmelerine izin verilecek.

Vasıflı işçi tam olarak ne anlama geliyor?

Vasıflı işçi veya ‘uzman’ olarak tanınmak için sadece üniversite veya yüksek okul diplomasına sahip olunmasını gerekmiyor. Bu durum mesleki eğitim sertifikası almış biri için de geçerli hale geldi. Eğitim programı en az iki yıl sürmeli ve elde edilen derecenin Almanya’daki eğitim düzeyine eşit veya benzer olmalı.

Eğitim seviyenizin şartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız Alman Çalışma Bakanlığı tarafından oluşturulan bilgi portalına erişebilirsiniz.

Alman hükümetinin amacı, gerekli tüm belgeler sağlandıktan sonra üç ay içinde başvuru sürecini tamamlayarak dört hafta sonra çalışma vizesi vermek.

Avrupa Birliği dışından iş başvurusunda bulunanlara artık daha fazla hak tanınıyor.

Genel anlamda, Almanya merkezli bir firma ile iş sözleşmesi imzalayanlara ve ilgili mesleki yeterlilikleri bulunanlara ülkede çalışmaya izin veriliyor.

Yeni yasa ile birlikte önemli bir değişiklik daha yaşandı. Önceden AB dışında yaşayan işçiler sadece Almanlar veya Avrupalılar tarafından doldurulamayan yerlere yerleştiriliyordu. Bu kural kaldırıldı.

Yeni yasa üniversite okumak isteyen gençleri de kapsıyor

İş sözleşmesi veya belirli bir iş teklifi alan herkese dört yıl ikamet izni veriliyor. Bu kişiler dört yıl sonra daimi ikamet izni için başvurabiliyor.

Almanya’da çalışmak için Almanca dil şartı da kaldırıldı anca yine de yeterli Almanca (B2) bilmeniz ve hayatınızı sürdürebilecek kadar ekonomik imkanlara sahip olmanız gerekiyor.

Yeni yasa Almanya’da üniversite okumak isteyen gençleri de kapsıyor. 25 yaşın altında olması gereken bu gençlerin yurt dışında Alman okullarından diploma almış olması şartı aranıyor. Almanya’da iki yıl çalıştıktan sonra bu gençlere daimi ikamet izni başvurusu yapmaları hakkı veriliyor.

45 yaşından büyük yabancı vasıflı işçiler ayda en az 3 bin 685 euro kazandıklarını ispat etmeli veya yeterli emeklilik fonuna sahip olduklarını kanıtlamalı.

Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslekler

Almanya’da doktor, hemşire ve bilişim alanında iş gücüne ihtiyaç duyuluyor. Almanya bu yüzden kurallarını daha esnek hale getirerek bu sektörlerde çalışmak isteyen yabancılardan diplomalarının tanınması şartını uygulamayacak, en az 5 yıl iş tecrübesi olup olmadığına bakılacak.

Bu durumda, işverenlerden, sözleşmesi sona ermiş ve Almanya’yı gönüllü olarak terk etmeyi reddeden bir çalışan için, geri gönderme masrafları da dahil olmak üzere bir yıla kadar mali sorumlulukları üstlenmesi talep ediliyor.

Nitelikli çalışanlar ailelerini getirebilecek

Yeni yasa uyarınca, nitelikli işçilerin eşlerini ve küçük çocuklarını Almanya’ya getirmelerine izin verilecek. Ancak çalışan, aile üyelerini maddi olarak destekleyebileceğini ve onlara yeterli yaşam şartlarını sağlayacağını kanıtlamalı. Aile üyeleri, sosyal yardım ödemeleri gibi devlet yardımlarından faydalanamayacaklar.

Sığınma talebinde bulunanların 18 ay boyunca haftada en az 35 saat çalışmaları, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri gerekiyor ve herhangi bir suç işlememiş olmaları gerekiyor.