Hollanda Konsolosluğu & Hollanda Vizesi
Hollanda Konsolosluğu, Hollanda Krallığı’na seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize müracaatlarına dair değerlendirme işlemlerini ve Türkiye’de ikamet eden Hollanda vatandaşlarının kimlik, pasaport, noterlik ve hukuki danışmanlık işlemlerini yürütmektedir. Hollanda Konsolosluğu ve Hollanda Büyükelçiliği aynı zamanda Türkiye ve Hollanda arasındaki siyasal, ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek ve Hollanda’nın Türkiye karşısında haklarını koruma konusunda çalışma yürütmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının Hollanda’ya yapacakları seyahatlere ilişkin işlemler Hollanda Konsolosluğu ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından yürütülmektedir. Hollanda vize işemlerinin sonucuna dair karar verme yetkisi sadece Hollanda Konsolosluğu’na ve Hollanda Büyükelçiliği’ne aittir.
Hollanda Konsolosluğu vize muafiyeti hakkında
Hollanda’ya seyahat edecek olan Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ülkeye giriş yapabilmek için Hollanda Konsolosluğuna Hollanda vizesi için başvuru yapmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah veya Kırmızı) Pasaport hamili olan kişiler Hollanda’ya yapacakları 180 günde 90 gün ile sınırlı seyahatleri için Hollanda Konsolosluğuna vize başvurusu yapmak zorunda değildir.
Hollanda Schengen Bölgesi üyesidir. Schengen Bölgesi’ne üye olan ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı bulunduğu gibi Schengen vizesi sahibi kişiler de bu bölgeye üye olan tüm ülkeler arasında serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadır. Ancak Schengen kuralları gereği, Schengen vizesi sahibi kişiler, seyahatlerini vizesine sahip oldukları ülkeden başlatmak zorundadır.
Hollanda Konsolosluğu vize işlemleri süreci
Hollanda Schengen Antlaşmasına taraftır. Dolayısıyla, Hollanda’ya kısa süreli (90 günden az) seyahat etmek isteyen kişiler, Hollanda Konsolosluğu’na Hollanda Schengen vizesi için başvuruda bulunmalıdır.
Hollanda Konsolosluğu, şahsi olarak yapılan Schengen vizesi başvurularını (istisnai durumlar dışında) kabul etmemektedir. Hollanda Schengen vizesi başvurusunda bulunacak kişiler, seyahat amaçlarına uygun Hollanda Turistik vize, Hollanda Ticari vize, Hollanda Aile Ziyareti vizesi ve Hollanda Transit vize başvurularını Hollanda Konsolosluğu ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş Vize Danışma Merkezleri ile Turizm / Seyahat Acenteleri aracılığı ile yapmalıdır. Hollanda Schengen vizesi sahibi olan kişiler seyahatlerini Hollanda’dan başlatmak şartıyla diğer Schengen ülkelerine de aynı vize ile seyahat edebilirler.
Hollanda Konsolosluğu tarafından Schengen vizesi başvuruları kabul edilen kişiler, bu vize ile Schengen Bölgesi’nde en fazla 90 gün konaklama hakkına sahip olurlar. İlk defa Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişilere (istisnai durumlar hariç) kısa süre konaklama hakkı tanınır. Bu süre kişinin vizesini Schengen kurallarına uygun kullanması ve/veya ülkeye seyahat sıklığına bağlı olarak kademeli olarak uzatılır.
Schengen vizesi sahibi kişiler; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’ye serbest seyahat edebilirler.
Hollanda Konsolosluğu Uzun Süreli Vize: Hollanda Konsolosluğu’na Fransa’da 90 günden daha uzun süre konaklamalarını gerektirecek amaçlarla (eğitim, aile birleşimi, oturum, vb.) vize başvurusunda bulunan kişilerin başvuruları Hollanda Konsolosluğu ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından doğrudan kabul edilmektedir.
Hollanda Konsolosluğu başvuru bölgeleri
Hollanda Konsolosluğu’na ya da Hollanda Büyükelçiliği’ne vize başvurusunda bulunacak olan kişiler ve Hollanda Konsolosluğu’na konsolosluk içlemleri için başvuru yapan Hollanda vatandaşları başvurularını ikamet ettikleri ilde bulunan ya da bu ile en yakın olan Hollanda Konsolosluğu’na yapmalıdır.
Hollanda Konsolosluğu’na vize başvurusu ya da konsolosluk işlemleri başvurusu yapacak kişiler başvurularını yapmadan önce, İşlemlerinin hangi Hollanda Konsolosluğu’nun yetki alanına girdiğini kontrol etmelidir.
İstanbul’da ve İstanbul’a yakın illerde ikamet eden kişiler vize konsolosluk işlemleri için Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuruda bulunmalıdır.
Ankara ve Ankara çevresinde bulunan illerde ikamet eden kişilerin vize ve konsolosluk işlemleri Hollanda Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanında yer almaktadır. Hollanda Ankara Büyükelçiliği görev bölgesi için tıklayınız.
Biyometri işlemi uygulaması
Biyometri işlemi gizlilik yasası çerçevesinde yapılan bir işlemdir. İşlem dijital bir parmak tarayıcı aracılığı ile ellerde bulunan tüm parmaklarının izinin alınması şeklinde uygulanır.
Hollanda vizesine başvuruda bulunan kişiler, vize işlemlerinin tamamlanabilmesi için Hollanda Konsolosluğu Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmak zorundadırlar. Parmak izi tarama işlemi olarak da adlandırılan biyometri işlemi, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılmaktadır.
Hollanda Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunan kişiler, biyometri işlemlerinin sağlıklı yapılabilmesi için parmaklarında kesik, hasar ya da süs amacıyla yakılan kına olmamasına dikkat etmelidir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişiler engellerini destekleyen tıbbi rapor ibraz etmelidirler.
Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi davetleri üzerine gerçekleştirdikleri seyahatlerde biyometri işleminden muaftırlar.
Devlet ve hükümet liderleri, aileleri ve beraberinde seyahat eden kişiler, uluslararası organizasyonların davetine icabet amacıyla yaptıkları resmi seyahatlerde Hollanda Konsolosluğu tarafından biyometrik taramaya tabi tutulmazlar.
12 yaşından küçük çocuklar Hollanda Konsolosluğu tarafından (şahsi başvuru yapmaları durumunda) biyometri işleminden muaf tutulurlar.
Daha önce Schengen vizesi almış, biometrik verileri (dijital parmak izi ve fotoğraf) ibraz etmiş başvuru sahipleri, önceden alınmış VIS ibareli vize fotokopisi ibraz etmek ve biyometrik verilerin 5 yıldan daha eski olmaması suretiyle biyometri işleminden muaf tutulmaktadır.
Parmak izi işleminin uygulanmasına ilişkin herhangi bir fiziki engeli bulunan kişiler biyometri işlemine tabi tutulmazlar. Böyle durumlarda 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibi engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi uygulamasına tabi olacaktır.
Hollanda vizesi başvurusuna dair önemli hususlar
Hollanda Konsolosluğu’na vize işlemleri için sunulan pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az 2 boş sayfa bulunmalıdır.
Hollanda vizesi işlemlerinde kullanılacak pasaport son 10 yıldan eski olmamalıdır ve pasaportun geçerliliği vize bitiş tarihinden sonra en az 3 ay devam etmelidir.
Resmi tatiller vize ve konsolosluk işlemlerinin tamamlanma sürecinin uzamasına sebep olmaktadır. Hollanda Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunacak kişiler, vize başvurusunun Hollanda ve Türkiye resmi tatilleri (Şeker Bayramı, ulusal günler, Kurban Bayramı, Noel, Yeni Yıl) tarihlerine denk gelip gelmediğine dikkat etmelidir.
Reşit olmayan (18 yaşından küçük) kişiler vize başvurularını anne ve baba tarafından veya yasal vasi ile birlikte yapmalıdır.
Hollanda Konsolosluğu vize başvurusuyla ilgili herhangi bir durumda başvuru sahibini ek görüşmeye çağırabilir.
Hollanda Ankara Anlaşması
Ankara Anlaşması ile Hollanda’ya Gitmek İçin Gerekenler
İngiltere çalışma izni için Ankara Anlaşması bitmiş olsa da Hollanda’da yaşamak ve Hollanda’da çalışmak için Hollanda Ankara Anlaşması devam ediyor. Tabii ki bu vize türüne başvurmak için de belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. İşte Hollanda’ya yerleşmek ve orada çalışmak için yapacağınız başvuruda aranan şartlar;
- Öncelikle 18 yaşından büyük olmak gerekir. Fakat 18 yaş, kanuni yaş sınırıdır. 2-4 yıl iş tecrübesi ya da eğitim hesaba katılınca 22 yaş ve üstü adaylar çok daha avantajlıdır.
- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Pasaportuna sahip olmak gerekir.
- Lise, Üniversite ya da MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) onaylı ustalık – uzmanlık belgesine sahip olmak gerekir.
- Başvurulacak meslekler ile ilgili son 2-3 sene boyunca iş yeri sahibi olmak ya da maaşlı olarak çalışıyor olmak gerekir. Geçmişte 3 – 5 – 8 –10 yıl SGK’lı olup son 2-3 senedir SGK’lı olmayanlar, nedenler ve niçinlere mantıklı cevap verebilirlerse, sorunsuz bir şekilde başvuru yapabilirler.
- Kurulacak iş ile ilgili sağlam bir iş planına sahip olmak gerekir.
- Yine kurulacak iş için yeterli bir sermayeye ve birikime sahip olmak gerekir.
- Kendiniz ve aileniz için uzun süre yeterli olacak finansal güce sahip olmanız gerekir. Bu sayede Hollanda’da hiçbir devlet yardımına ihtiyacınız olmadığını; kira, gıda ve fatura gibi giderleri kendiniz karşılayabileceğinizi kanıtlarsınız.
- Daha önce Hollanda’da yasa dışı yollarla bulunmamış olmak gerekir.
- Sabıkalı olmamanız gerekir.
- Daha önce yapılan başvurularda yalan beyanda bulunmamak ya da önemli bilgileri gizlememiş olmak gerekir.
Bu şartları karşılıyorsanız, hemen işe koyulup Hollanda çalışma vizesi için Ankara Anlaşması Hollanda vizesine başvurabilirsiniz.
Hollanda Ankara Anlaşması’nın Avantajları
- Bu anlaşmaya başvuran kişiler, eşlerini ve 21 yaş altı çocuklarını Hollanda’ya götürebilirler. Ayrıca anne – baba ya da büyük anne – büyük baba gibi 1. derece yakınlarını da Hollanda’ya götürebilirler.
- Başvuran kişi haricinde onunla beraber Hollanda’ya giden her kişi, Hollanda’da serbest işçi olarak çalışabilir ve (varsa) eğitim hayatlarına orada devam edebilirler.
- Hollanda Ankara Anlaşması’nda dil şartı yoktur.
- Başvuran kişi 3 sene boyunca kendi iş yerini işlettikten sonra, serbest işçi olarak çalışabilir.
- 5 yılın sonunda Hollanda vatandaşlığı için başvuru yapılabilir.
- Bu vize sayesinde bütün Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz dolaşım özgürlüğü elde edilir.
Eğer siz de Ankara Anlaşması Hollanda vizesine başvurmayı düşünüyorsanız, bir an önce çalışmalara başlayabilirsiniz. Yeterli birikiminiz ile beraber sağlam bir iş planı sunmayı unutmamanız gerekmektedir. Bu vize tipi ile Hollanda oturum izni, 3 yılın sonunda Hollanda’da çalışmak için serbest işçi izni ve 5 yılın sonunda vatandaşlık için başvurabilir, Hollanda vatandaşı olabilirsiniz.