Polonya Çalışma İzni 2022

Polonya çalışma izni, Polonya’da çalışma hakkı vermektedir. Çalışma izni alaca olan kişilerin Polonya oturum izni de almaları gerekmektedir. Çalışma izni alındıktan sonra Polonya’ya giriş için Çalışma vizesi almanız gerekmektedir.

Polonya çalışma izni alabilmek için en önemli şart Polonya’da bir iş bulmuş olmak ve Polonya’da bulunan şirketten bir davetiye almış olmak gerekmektedir. Çalışma izni alan kişilerin bu izni Polonya’da uzatma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca Polonya’ya gittikten sonra oturum kartı da almalısınız.

Polonya çalışma izni başvuruları Polonya’nın Türkiye’de bulunan resmi temsilciliklerine yapılabilmektedir. Başvuru için gerekli olan evrakları hazırlamalı ve Başvuru yapacağınız temsilcilikten randevu almalısınız. Randevu tarihinde Çalışma izni başvurusunda bulunacağınız yerde olmalı ve gerekli belgeleri teslim ederek başvurunuzu başlatmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonuçlandıktan sonra sonucu posta yolu ile bildirilmektedir.

Polonya çalışma izni genellikle 10-15 gün arasında çıkmaktadır. Eğer başvuru sırasında bir ihmal yapılmış ise ya da başvuru için bir eksiklik var ise bu süreç uzayacaktır. Polonya’da bulunan işletmenin davet mektubu göndermesi bu süreci çok hızlı bir şekilde ilerletecektir.

Polonya Çalışma İzni Nedir?

Polonya Schengen ülkesinden biridir. Bu yüzden ki Polonya çalışma izni için ilk öncesi schengen vizesi gerekli. Polonya’ da çalışma için gerekli olan çalışma izinini Polonya konsolosluku aracılığı ile ancak yapabilirsinz. Polonya konsolosluğu Schengen vizesinin yasalarına göre düzenlendiği için çalışma izini alacağınız zaman sizden  bu yönde birçok evraklar istenecektir. 
Polonya çalışma izni vizesi başvurusu Polonya konsoloslukundan yapılmaktadır. Konsolosluğu sizden istediği evrakı eksiksiz bir şekilde tamamlayıp Polonya konsolosluğa teslim etmeniz gerekmekte. Ancak toparladığı evrakların güncel ve geçerli olması dikkat etmelisiniz.  Genel olarak çalışma izini alırken Polonya vize için istenen evrak şöyledir:
Çalışma izini için Polonya vize başvuru form
Vize Talebi Dilekçesi
Nüfus Cüzdan
Sabıka Kayıtı
Askerlik Belgeleri
Diploma ve Sertifika
Biometrik Fotoğraf
Seyahat Sağlık Sigortaları
Polonya Masrafı
Geçerli Pasaport
İş Sözleşme

Polonya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti de yaşayan vatandaşların Polonya sınırı içinde çalışması için oturma iznine sahip olması gerekmekte. Çalışma izni olarak eğer yatırımcı ile ülkeye girmek istiyorsa ilk önce yatırımcı vizesi almanız gerekmektedir. Polonya konsolosluk kaynakına göre direkt çalışma izninin alınması söz konusu değildir. Polonya‘da çalışmayı isteyen Türk vatandaşı çalışma üzerinde oturma başvurusunu Türkiye’de bağlı olduğu Polonya Başkonsolosluk ya da Büyükelçiliğinden yapması gerekir. Polonya çalışma vizesi oturma vize türü olup D tipi vize başvuru kategorisine girer. Polonya’ya çalışma için giriş yapmak isteyen vatandaşın farklı ülkeden oturum izni ya da vatandaşlıkı varsa bu işlemden muaf tutulur. Böylelikle Polonya’da çalışma iznine sahip olabilir. Schengen vizesi, ABD vizesi ya da Japonya vizesine sahip olan kişi bu durumda Polonya da çalışma izni belgesi sahibi olmasına gerek kalmadan Polonya’da çalışabilir.

Polonya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşların Polonya sınırları içerisinde çalışması için oturum iznine sahip olması gerekmektedir. Çalışma izni olarak eğer yatırımcılık ile ülkeye girmek istiyorsanız ilk önce yatırımcı vize almanız gerekmektedir. Polonya konsolosluk kaynaklarına göre direkt çalışma izni alınması söz konusu değildir. Polonya‘da çalışmak isteyen Türk vatandaşları çalışma üzerinden oturum başvurularını Türkiye’de bağlı oldukları Polonya Başkonsoloslukları veya Büyükelçiliğinden yapmaları gerekir. Polonya çalışma vizesi oturum vize türü olup D tip vize başvuru kategorisine girer. Polonya’ya çalışmak için giriş yapmak isteyen vatandaşların farklı ülkelerden oturum izni veya vatandaşlıkları varsa bu işlemlerden muaf tutulurlar. Böylelikle Polonya’da çalışma iznine sahip olabilirler. Schengen vizesi, ABD vizesi veya Japonya vizesine sahip olan kişiler bu durumlarda Polonya da çalışma izni belgesi sahibi olmalarına gerek kalmadan Polonya da çalışabilirler.

Polonya çalışma izni alma şartları vardır.

Polonya da çalışmak için çalışma izni almak isteyenler öncelik olarak Polonya çalışma vizesi almaları gerekmektedir. Bunun için belli şartlar bulunmaktadır. En başta istenilen belgeler eksiksiz şekilde gerekli birime teslim edilmelidir.

Polonya çalışma vizesi için gerekli belgeler; Başvuru formu, Pasaport, Kimlik bilgileri, Medeni hal, Oturum izni olan ülke, Oturum izini olan ülke belirtildiği belgelerin kullanılması gerekmektedir.

Polonya Çalışma İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?

Polonya çalışma iznini genellikle 10-15 gün arası çıkmaktadır. Eğer başvuru sırası bir ihmal yapılmış ise ya da başvurular için bir eksiklik var ise bu süreçi uzayacaktır. Polonya’da bulunan işletmelerin davet mektubu göndermesi bu süreçleri çok hızlı bir şekilde ilerletecekdir. Polonya çalışma izni, Polonya’da çalışma hakkını vermektedir. Çalışma izni alaca olan kişinin Polonya oturum izni de alması gerekmektedir. Çalışma iznini alındıktan sonra Polonya’ya giriş için Çalışma vizesini almanız gerekmekte. Polonya çalışma iznini alabilmek için en önemli şart Polonya’da iş bulmuş olmak ve Polonya’da bulunan şirketlerden bir davetiye almış olması gerekmektedir. Çalışma izni alan kişinin bu izni Polonya’da uzatma hakları bulunmaktadır. Polonya çalışma izni başvurusu Polonya’nın Türkiye’de bulunan resmi temsilcilikine yapılabilmektedir. Başvuru için gerekli olan evrakı hazırlaması ve Başvuru yapacağınız temsilcilikden randevu almalısınız. Randevu tarihlerinde Çalışma izni başvurusu da bulunacağınız yerde olması ve gerekli belge teslim ederek başvuru başlatmanız gerekmektedir. 

Polonya Çalışma İzni Kaç Aylık/Yıllık Verilir?

Polonya çalışma izini oturum izini ile birlikte verilmekte. Bu yüzdendir ki Polonya çalışma izni uzun süre vizeler olarak değerlendirilmekte. Uzun süreli bu başvuru an az 2 yıllık bir süreci kapsamakta. Ayrıca uzun süre vizelerin değerlendirilmeleri ve sonuçlanması ortalama 2 gün içinde gerçekleştirilmekte.
Polonya konsolosluğu Schengen vizesinin yasasına göre düzenlendiği için çalışma izni alacağı zaman sizden de bu yönde birçok belge istenecektir. Polonya çalışma izininin eksiksiz hazırlanması başvurunun olumlu sonuçlanmaları için çok önemlidir. Evrakı eksiksiz bir şekilde toparladıysa artık başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra Polonya konsolosluku bu evrakları incelemeye başlayacak ile daha sonra bu evraka dayanarak size vize ya da izin verip vermeyeceği kanat getirecektir.

Polonya çalışma izinleri oturum izinleri ile birlikte verilmektedir. Bu yüzdendir ki Polonya çalışma izinleri uzun süreli vizeler olarak değerlendirilmektedir. Uzun süreli bu başvurular an az 2 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Ayrıca uzun süreli vizelerin değerlendirilmesi ve sonuçlanması ortalama 2 gün içerisinde gerçekleştirilmektedir.

Polonya Çalışma Vizesi ile Hangi Ülkelere Gidilir?

  • AVUSTURYA.
  • BELÇİKA.
  • ÇEK CUMHURİYETİ.
  • DANİMARKA.
  • ESTONYA.
  • FİNLANDİYA.
  • FRANSA.
  • Avusturya.
  • YUNANİSTAN.
  • MACARİSTAN.
  • İZLANDA.
  • İTALYA.
  • LETONYA.
  • LİTVANYA.
  • LÜKSEMBURG.
  • MALTA.
  • HOLLANDA.
  • NORVEÇ.
  • POLONYA.
  • PORTEKİZ.
  • SLOVAKYA.
  • SLOVENYA.
  • Avusturya.
  • İSVEÇ.
  • İSVİÇRE.

Polonya Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar

Polonya çalışma izni vize başvuruları Polonya konsolosluklarından yapılmaktadır. Konsolosluğun sizden istediği evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlayıp Polonya konsolosluğuna teslim etmeniz gerekmektedir. Ancak toparladığınız evrakların güncel ve geçerli olmasına dikkat etmelisiniz. Şunu belirtmem gerekiyor ki Polonya çalışma izin evrakları meslek durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak çalışma izni alırken Polonya vizesi için istenen evraklar şöyledir:

  • Çalışma izni için Polonya vize başvuru formu: Çalışma izni için başvur formunu doğru ve hatasız bir şekilde doldurulması çok önemlidir.
  • Vize Talep Dilekçesi: Polonya’ ya gidiş amacı, çalışma durumu ile ilgili talepleri ve amaçları içeren dilekçe.
  • Nüfus Cüzdanı: Başvuru esnasında hem nüfus cüzdanının aslı hem de fotokopisi gerekli evraklar arasında olmalıdır.
  • Sabıka Kaydı: Yetkili makamlarca alınan sabıka kaydı örneği.
  • Askerlik Belgesi: Askerlik durumunuzu gösteren askerlik durum belgesi.
  • Diploma ve Sertifikalar: Mezun olduğunuz mesleki okulun diploması ve aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlayan Uluslararası Akrediteli sertifikalar.
  • Biometrik Fotoğraf: Son 180 gün içerisinde çekilmiş biometrik fotoğraflar.
  • Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahatiniz süresince geçerli olan 30 bin Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası.
  • Polonya Masrafları: Polonya’ da olduğunuz süre zarfınca ihtiyaçlarınızı ve masraflarınızı kimin karşılayacağını gösteren belgeler. Ya da banka hesabınızda yeterli miktarda paranız var ise banka hesap dökümünü sunmanızda başvurunuzun olumlu sonuçlanmasına zemin hazırlayacaktır.
  • Geçerli Pasaport: Seyahat dönüşünüzden itibaren hala 3 ay geçerliliği olan bir pasaport. Aynı zamanda bu pasaport on yıl içerisinde çıkarılmış olması gerekmektedir.
  • İş Sözleşmesi: Polonya’ da görüşme yaptığınız veya çalışacağınız şirket ile yapılan görüşme bilgileri, şirket bilgileri, şirkette görüşme yapılan kişinin adı ve görevi gibi bilgileri gösteren belgeler.

Polonya çalışma vize izinleri görüldüğü üzere birçok belge ile başvurunuzu kabul etmektedir. Buradaki belgeler genel belgeler olup bunlar haricinde eğer uygun görülürse başka belgelerde istenebilir.