Polonya Merkezi İstatistik Ofisi olan Główny Urząd Statystyczny (GUS) verilerine göre işsizlik oranı Polonya’da Nisan 2021’de geçen yıl ile kıyaslandığında artarak yüzde 6,3’e ulaşmıştır.
Polonya işsizlik oranı artmasına rağmen çok sayıda açık pozisyon bulunan sağlık, bilgi işlem, teknoloji ve mühendislik gibi sektörler bulunmaktadır.
Polonya’da yasal çalışma süresi hafta içi 5 gün olmak üzere haftalık 40 saattir. Polonya’da fazla mesai maaş ekleri veya ücretli izinler ile telafi edilmektedir. 1 Ocak 2021 yılı itibariyle Polonya’da saatlik çalışma ücreti 18,30 PLN ve asgari ücret 2.800 PLN’dir.
Polonya iş ilanlarının yayınlandığı organlara örnek olarak bölge çalışma büroları, Gönüllü İşçi Kolordusu (Ochotnicze Hufce Pracy), özel istihdam büroları, gazeteler, basın ve web siteleri gösterilmektedir.
Polonya İş İmkanları Hakkında Sorular ve Yorumlar
- Polonya’da İş İmkanları Nasıldır?
- Polonya İş Olanakları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?
- Polonya İş Bulma Siteleri Hangileridir?
- Polonya Asgari Ücret Ne Kadardır?
- Polonya’da Kişi Başı Milli Gelir Nedir?
- Polonya’da İşçi Hakları Nasıldır?
- Türk Vatandaşlarının Polonya’da Çalışma Hakları Nasıldır?
- Polonya’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?
- Polonya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir mi?
- Polonya’daki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?
- Polonya’da Türk İş İlanları Nelerdir?
Polonya’da İş İmkanları Nasıldır?
Polonya refah seviyesi bakımından, The Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan verilere göre dünya ülkeleri arasında 35. sırada bulunmaktadır. Polonya, Avrupa Birliği’ndeki sekizinci en büyük ekonomiye sahip demokratik bir ülkedir. Ekonomi, imalat ve altyapıda genişleyen kilit sektörlerde oldukça verimlidir. Batı Avrupa ile karşılaştırıldığında asgari maaş, 627 Euro civarında nispeten düşüktür. Ancak Polonya’da yaşam maliyeti büyük ölçüde daha düşüktür ve Doğu Avrupa’ya kıyasla asgari ücret en yüksek seviyededir. 2018’den itibaren ekonomik büyümenin, iş gücü ve iş gücü kaynaklarında artan taleple birlikte istikrarlı kalması beklenmektedir.
Polonya İş Olanakları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?
Polonya’da muhasebe, mühendislik, inşaat, kimya, elektrik ve mekanik, satış temsilcileri, siber güvenlik uzmanlığı gibi bölümlerinde iş açığı bulunmaktadır. Polonya Cumhuriyeti’ndeki en yaygın iş ilanları arasında mekanik ve otomotiv mühendisliği, elektromekanik, madencilik, enerji üretimi, ulaşım ve gıda, tekstil ve giyim üretimi yer almaktadır. Bu sektörlerin ana uğraşları üretim, inşaat ve ticarettir. Polonya’daki diğer gelişen endüstriler ve işler arasında havacılık, bilgi teknolojisi, gıda işleme, elektronik ve finans endüstrileri bulunmaktadır. Altyapı, modernizasyon ve sürdürülebilirlik tarafından yönlendirilen büyük yatırımlar yapılmaktadır. Polonya iş gücü piyasası, hem standart hem de yüksek mesleki niteliklere sahip kişilere talep göstermektedir. Bugün yabancı iş gücünün çoğunu, Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşlarını içermektedir.
Polonya’da İş Bulmak için Ne Gerekir?
Polonya’da iş bulmak için öncelikle kişinin çalışma iznine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca Polonya dili olan Lehçe diline veya İngilizceye iletişim kurabilecek derecede hakim olunması gerekmektedir. Polonya’da çalışmanın en kolay yolu, mevcut işveren tarafından Polonya’ya transfer edilmek ve Polonya’da faaliyet göstermektir.
Polonya İş Bulma Siteleri Hangileridir?
Polonya iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.
- oferty.praca.gov.pl
- EURES
- eurofound
- Praca.pl
- Psz.praca.gov.pl
- Pracuj.pl
- Infopraca.pl
- Goldenline.pl
Polonya’da iş ilanları esas olarak bölge çalışma büroları, Gönüllü İşçi Kolordusu (Ochotnicze Hufce Pracy), özel istihdam büroları, basın ve web portalları tarafından yayınlanmaktadır.
Polonya iş ilanlarının yanı sıra Varşova iş ilanları da içeren GazetaPraca.pl, The Warsaw Voice, Życie Warszawy gibi gazeteler de mevcuttur. Polonya iş ilanları birçok Polonya’da iş arama web siteleri üzerinden düzenli olarak yayınlanmaktadır.
Polonya iş ilan siteleri vasıtasıyla çalışmak isteyen kişilerin, kendi eğitim ve deneyimlerinin işe uygun olduğunu belirten bir ön mektup ile iş başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Polonya Türkçe İş İlanları Nerede Yayınlanır?
Polonya’da Türkçe iş ilanları için polonyaakademi.com sitesi ziyaret edilebilmektedir ve ayrıca daha fazla iş ilanı için Facebook sayfaları takip edilebilmektedir. Polonya’da yayınlanan iş ilanlarında İşkur ve Polonya’da faaliyet gösteren şirketlerin kendi web sitelerinin takip edilmesi gerekmektedir. Polonya’da başvuru yapılan firmalar genellikle İngilizce dilinde veya Lehçe dilinde CV kabul etmektedir.
Polonya’da İnşaat İş İlanları Nerede Yayımlanır?
Polonya’da inşaat yapan şirketlerin kurumsal sayfaları işkur sayfası ve Türkiye’deki kariyer sayfalarında yayınlanmaktadır. Polonya iş ilanları 2019,2020,2021 yıllarında, özellikle Polonya inşaat sektörü alanında, oldukça rağbet görmektedir.
Polonya Asgari Ücret Ne Kadardır?
Polonya Sosyal Sigortalar Kurumu olan Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) Kurumu verilerine göre Polonya’da asgari ücret 1 Ocak 2021’den itibaren 2.800 PLN’dir (627 euro).
Polonya asgari ücretlerin son on yıldaki değerleri aşağıda tabloda verilmiştir.
YIL | AYLIK ASGARİ ÜCRET |
---|---|
2011 | 1.386 PLN |
2012 | 1.500 PLN |
2013 | 1.600 PLN |
2014 | 1.680 PLN |
2015 | 1.750 PLN |
2016 | 1.850 PLN |
2017 | 2.000 PLN |
2018 | 2.100 PLN |
2019 | 2.250 PLN |
2020 | 2.600 PLN |
2021 | 2.800 PLN |
Polonya’da asgari ücret yıllar geçtikçe artış gösterme eğilimindedir.
Polonya’da Kişi Başı Milli Gelir Nedir?
Polonya’da kişi başı milli gelir, Dünya Bankası 2020 verilerine göre 33.220 Amerikan dolarıdır.
Polonya, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla bakımından Dünya Bankası 2020 yılına ait verilerine göre, 15.656 Amerikan doları ile 189 ülke arasında 65. sıradadır.
Gayri safi yurtiçi hasıla ve kişi başına düşen milli gelir değerleri aracılığı ile Polonya’da yaşam koşulları ve Polonya ekonomisi hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.
Polonya’da İşsizlik Oranları Nedir?
Polonya’da işsizlik oranı, Polonya Merkezi İstatistik Ofisi olan Główny Urząd Statystyczny (GUS) verilerine göre Nisan 2021’de %6,3’e ulaşmıştır.
2021 Nisan ayı Polonya işsizlik oranı ocak ayından bu yana Polonya’da görülen en düşük işsizlik oranı olmuştur. 2021 Polonya işsizlik oranı 2020 yılına göre daha yüksektir.
Polonya’da İşçi Hakları Nasıldır?
Polonya’da çalışma süresi günde 8 saati ve beş günlük çalışma haftasında 40 saati geçmemektedir. Polonya`da fazla mesai ile hesaplanan haftalık çalışma süresi, 48 saati geçmemelidir.
Polonya’da çalışanların daha rahat çalışmalarını sağlayan esnek çalışma süreleri kullanılmaktadır. Polonya’da tüm çalışanların günlük en az 11 saat kesintisiz dinlenme ve haftada en az 35 saat veya belirli durumlarda en az 24 saat sürekli dinlenme hakları bulunmaktadır. Polonya`da bir çalışanın günlük çalışma süresi 6 saat veya daha fazla ise çalışan 15 dakika işe ara verme hakkına sahiptir. Polonya’da bir işveren, çalışma süresine dahil olmayan yemek veya kişisel konular için en fazla 60 dakikalık bir mola verebilmektedir.
Polonya’da pazar günleri ve resmi tatillerde çalışmaya, Polonya İş Kanunu’nda ayrıntılı olarak listelenen durumlarda izin verilmektedir. Polonya’da vardiyalı çalışma durumunda, ulaşım ve nüfusun günlük ihtiyaçları nedeniyle gerekli olan çalışmalar pazar günleri ve resmi tatillerde de devam etmektedir. Polonya’da işveren, pazar günleri ve resmi tatillerde çalışan kişileri haftada bir gün izin günü olacak şekilde serbest bırakmakla yükümlüdür. Polonya’da pazar günleri ve resmi tatillerde çalışan kişilerin en az 4 haftada bir pazar günleri izinli olmaktadır.
Polonya’da gece çalışması 21:00 ile 07:00 saatleri arasında 8 saat sürmektedir. Polonya`da gece çalışmak durumunda kalan çalışan, çalıştığı her saat için ek ücret alma hakkına da sahiptir.
Polonya`da fazla mesai, maaş ekleri veya ücretli izin ile geri ödenmektedir. Polonya’da ücretli yıllık izinler çalışanın bir kurumda veya şirkette çalışma süresine bağlı olarak değişmektedir.
Polonya`da çalışan kişi; 10 yıldan az süredir çalışıyorsa 20 gün, çalışan en az 10 yıldır çalışıyorsa 26 gün yıllık izne sahiptir.
Türk Vatandaşlarının Polonya’da Çalışma Hakları Nasıldır?
Türk vatandaşları Polonya topraklarında özel çalışma haklarına sahiptir. Polonya`da çalışan Türk vatandaşları için kurallar, Türkiye Cumhuriyeti Ortaklık Konseyi ve Avrupa Ekonomik Topluluğu 19 Eylül 1980 tarihli ve 1/80 sayılı kararında yer almaktadır.
Polonya`da çalışan Türk vatandaşları için alınan kararlara göre Polonya’da bulunan bir Türk vatandaşı 1 yıllık yasal çalışmadan sonra, pozisyonu devam etmek kaydıyla aynı işverenle çalışma iznini yenileme hakkına sahiptir, 3 yıllık yasal istihdamdan sonra Polonya vatandaşının önceliğine tabi olarak herhangi bir işverenle aynı meslekte çalışmaya devam edebilmekte ve 4 yıl sonra herhangi bir izin almadan işe başlayabilmektedir.
Ailesine katılma izni verilmiş Polonya`da çalışan Türk vatandaşının aile üyesi, Polonya’da 5 yıllık yasal ikametinden sonra işe başlayabilmekteyken, bir Türk vatandaşı çocuğu Polonya’da mesleki eğitim almış ise ebeveynlerden birinin Polonya topraklarında 3 yıllık yasal istihdamından sonra işe başlayabilmektedir.
Polonya’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?
Polonya’da çalışanlar, Polonya dışında evlendikleri kişilere Polonya aile birleşimi vizesiyle eş oturma izni alabilmektedir.
Polonya aile birleşimi vizesi başvurusu Polonya dış temsilciliklerine veya yetkili vize aracı kurumu olan VFS Global`e yapılabilmektedir. Geçerli vize ile Polonya’ya gelen eşler, aile birleşim amacı ile eş oturma izni başvurusu yapabilmektedirler.
Polonya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir mi?
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan öğrenciler dahil olmak üzere Polonya`da yüksek lisans yapan öğrenciler haftada 20 saat olmak üzere yarı zamanlı olarak çalışabilmektedirler.
Polonya`da yüksek lisans yaparken yarı zamanlı olarak çalışmak için Polonya uzun süreli öğrenci vizesi yeterlidir.
Polonya’daki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?
Polonya’daki en yaygın iş ilanlarına örnek olarak öğretmenlik, bilişim ve iletişim teknoloji uzmanlığı, doktor, hemşire, yönetici, bilim ve mühendislik uzmanlığı gösterilmektedir.
Polonya’da kabul edilen ve ilgi gören mesleklerin yanı sıra uygun işçilerin bol olduğu ancak talebin düşük olduğu meslekler de mevcuttur. Bunlar; ormancılık, balıkçılık, giysi ve diğer zanaat ve ticaretle ilgili işçiler, sosyal kültürel ve ilgili yardımcı profesyoneller örnek olarak gösterilmektedir.
Polonya’da Türk İş İlanları Nelerdir?
Polonya’nın iş gücünün çoğunluğu hizmet sektöründe olmasına rağmen birçok alanda istihdam sağlanmaktadır. Polonya’ya Türkiye’den çalışmak amaçlı göç edenlerin içecek, kimyasallar, kömür madenciliği, gıda işleme, demir-çelik, cam, makine yapımı, gemi yapımı ve tekstil sektörlerinde istihdam edildiği görülmektedir. Polonya’da Türklere iş imkanı Lehçe diline hakim olunduğu takdirde fazlasıyla mevcuttur.