Polonya Oturum İzni Hakkında

Polonya Oturum İzni 2022

Polonya’ya yapacağınız seyahatleriniz 90 günü geçiyor ise Polonya oturum izni almanız gerekecektir. Polonya Konsolosluğu oturum iznini büyük bir titizlikle incelemektedir. Polonya’da oturum izni almış olmak, Polonya’da çalışma izni sağlamamaktadır. Bunun için çalışma izni de alınmalıdır. Ancak öğrencilikten dolayı oturma izni alan kişilerin yarı zamanlı olarak çalışmasına izin verilmektedir.

Polonya oturum izni kalıcı ve geçici olarak verilmektedir. Oturma izni 3 aydan 3 yıla kadar verilebilmektedir. Bunun yanında Polonya kalıcı oturum izni de alabilirsiniz. Kalıcı oturum izinleri Polonya vatandaşı ile evli olanlara, insan ticareti mağdurlarına, mültecilere, sığınma hakkı olanlara ve ikincil koruma statüsü bulunanlara verilmektedir. Geçici oturum izni ise ekonomik aktivite, iş, eğitim, stajyerlik, aile birleşimi, gönüllü faaliyetler gibi nedenlerden dolayı verilmektedir.

  • Ekonomik Aktivite: Polonya’da bir işletme kuran ve buradaki işlerini görmek isteyen kişilerin alması gereken oturum izni türüdür.
  • Öğrenci Oturum İzni: Polonya’da eğitim görmek isteyen kişiler Polonya öğrenci vizesi almalıdır. Bu izin Polonya’da çalışma hakkı vermektedir.
  • Stajyer Oturuma İzni: Polonya’ya stajyer öğrenci ya da staj kapsamında çalışma amacı ile gitmek isteyen kişilere verilmektedir.
  • Gönüllü İkamet İzni: Avrupa gönüllü hizmeti programı kapsamında Polonya’ya gidecek olanlara verilmektedir.
  • Aile Birleşimi Oturma İzni: Polonya’da bulunan bir aile üyesi ile Polonya’da yaşamak isteyen kişilere verilmektedir.
  • Çalışma Kapsamında Oturum İzni: Polonya’ya çalışma amacı ile gidecek olan kişilere verilmektedir.
  • İnsan Ticareti Mağdurları: İnsan ticareti mağduru olan kişilere verilmektedir. Bunun için insan ticareti mağdurlarının Polonya’da bulunması gerekmektedir.

Polonya’ya Yerleşmek İstiyorum

Polonya’da 3 ayda uzun süreli kalmak isteyen kişinin, Polonya geçici oturum izni belgesi alması gerekmekte. Geçici oturma izni, başvuru sahibi en fazla 3 yıl boyunca Polonya’da ikamet etmesi hakkı tanımakta. Polonya geçici oturma izninin geçerlilik süresi uzatılmamakda, oturum izninin sona ermesinde sonra Polonya’da yaşamaya devam etme için yeniden oturma izni başvuruları yapılması gerekmektedir.
Polonya’da süresiz olarak oturma hakkı tanıyan kalıcı oturma izni, sahibine ek belge ihtiyaç duymadan ülkede çalışma hakkı tanımakta. Polonya kalıcı oturma izni, her 10 yılda bir yeni oturma izin kartı alınmasıyla yenilenmekde, tekrar oturma izni başvurusu alınmamakta. Polonya’da kalıcı oturma izni sahibi olan, Schengen bölgesi ülkesine seyahat etme hakkına sahipdir.
Polonya’da kalıcı oturma izni almak için, sürekli olarak en az beş yıl boyunca Polonya’da yasal göçmenlik statüsünde yaşamış olmak gerekmektedir.

Polonya Oturum İzni Alma

Polonya’da 3 aydan fazla bir süre kalmak istiyorsa Polonya oturma izni almalısınız. Polonya oturma izni almak isteyen kişiler Polonya Konsolosluğa talebinizi iletmelisiniz. Polonya oturma izni başvurusunda buluncak olan kişiler Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Birliğinin için geçerli olan kurala uygun olarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomi Birliği ülkesinde vatandaşlığınız var ise Polonya oturma izni başvurusuna bulunmanıza gerek yok.
Polonya oturma izni 3 yıl kadar verilmektedir. Polonya oturma izni geçici ve kalıcılık olarak ikiye ayrılmakta.
Kalıcı oturma izni; Polonya kökenli kişiye, Polonya vatandaşı ile evli olana, insan ticareti mağduru olana, sığınma hakkı tanınana, mülteciye verilmektedir. Geçici oturma izni ise; öğrenci, stajyer, gönüllü faaliyete, aile birleşimine, bilim insanına ve iş kurmak isteyene yani kalıcı oturum izni haricinde ki kişiler dışındakilerin başvurabileceki bir vize türüdür. 

Polonya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Polonya’da 3 aydan daha uzun süreli kalmak isteyen ya da 3 aydan daha uzun seyahat yapmayı isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Polonya oturma izni almalıdır. Polonya oturma izni vermeye yetkili olan temsilciliği Polonya Ankara Büyükelçiliğidir.
Polonya bir Schengen ülkesidir. Polonyaya 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatlerde bulunacaksanız Polonya Schengen vize alabilirsiniz. Schengen vizesiyle 24 Schengen ülkesine serbest dolaşım hakkı elde edersinz. Ancak 90 günü geçen seyahatde bulunacaksanız Polonya ulusal vize almalısınız.
Polonya oturma izni başvurusu için karar vermek yetkisi Polonya dış temsilcilikine aittir. Ancak oturma izni başvuru yetkilendirilmiş vize başvuru merkezine yapılmalıdır. Oturma izni için başvururken bazı konuya dikkat edilmesi gerekmekte. Bu konu aşağıda verilmiştir.
Polonya oturma izni için doğru kategorilerden başvuru yapmalısınız.

Polonya Oturum Vizesi Nasıl Alınır? 

Polonya oturum izni, ülkede üç aydan daha fazla ikamet etmek isteyenlerin sahip olması gereken izin türüdür. Oturum vizesi için kişilerin bizzat başvurusu gereklidir. Ailesiyle birlikte Polonya’da ikamet etmek isteyenlerin başvurusu sırasında, diğer aile üyelerinin de hazır bulunması şarttır. Polonya vizesi başvurusu için planlanan seyahat tarihinden 15 gün önce yapılmalıdır.

Farklı sebeplere bağlı olarak Polonya’da ikamet etmek isteyenler, Polonya oturum vizesi nasıl alınır sorusuna cevap arıyor. Polonya oturma vizesinin ilk koşulu, vize başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve bizzat imzalanmasıdır. Vize türlerine istinaden doldurulan belgeyle, işlemler resmi olarak başlatılmış olur. Ayrıca, başvuru için istenen belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Polonya oturum vizesi için istenen her belge için de, ayrı ayrı kriterler söz konusudur. Yani belgelerin eksiksiz hazırlanması kadar doğru şekilde hazırlanması da önemlidir. Çalışma, aile birleşimi, gönüllü hizmet vizesi, eğitim, kurs ve araştırma vizesi ile Erasmus vizesi kategorilerinden oluşan Polonya vizesi türleri arasından hangisi alınacaksa, ona ilişkin prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

Polonya Oturum İzni Şartları

Polonya oturma izni başvuru şartı aşağıdaki gibidir:
Kesintisiz olarak en az beş yıl boyunca Polonya da yasal göçmen statüsüne yaşamış olmak
Geçici oturma izni için Polonya uzun süre ulusal (D tip) vize sahibi olmak
Herhangi bir suçdan mahkumiyet almamış olma
Schengen ülkelerine giriş izni yasaklanmamış olma
Polonya oturum ve çalışma izni koşulunu sağlıyor olmak
Polonya kalıcı oturma izni, her 10 yılda bir yeni oturma izin kartı alınmasıyla yenilenmekde, tekrar oturma izni başvurusu alınmamakta. Polonya’da kalıcı oturma izni sahibi olan, Schengen bölgesi ülkesine seyahat etme hakkına sahipdir.
Polonya’da kalıcı oturma izni almak için, sürekli olarak en az beş yıl boyunca Polonya’da yasal göçmenlik statüsünde yaşamış olmak gerekmektedir. 90 günü geçen seyahatde bulunacaksanız Polonya ulusal vize almalısınız. Polonya oturma izni başvurusu için karar vermek yetkisi Polonya dış temsilcilikine aittir.

Polonya oturum vizesi için hazırlık yapacak kişilerin doğru bilgilere ulaşması önemlidir. Bunun için en büyük avantaj, vize merkezi desteğidir. Polonya vizesi konusunda her konuda yardımcı olabilecek uzman temsilcilerimiz ile, istediğiniz oturum vizesini alabilmek için doğru şekilde ilerleyebilirsiniz. Hatasız, hızlı ve kolay bir Polonya oturum vizesi süreci için işlemleri, bize atacağınız maille başlatabilirsiniz.

Polonya Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

  • Polonya Oturum İzni İçin Başvuru Formu:

Polonya oturum izin için tamamen Lehçeyle doldurmanız gerekli yaklaşık 20 sayfalık başvuru formu ihtiyacınız vardır.

  • Pasaport Fotokopisi:

Polonya oturum kartı başvuru için pasaportunuz fotoğraf bulunan ilk sayfa 4 adet fotokopisi, eğer pasaportunuz içinde vizeniz varsa aynı şekilde 4 adet fotokopisi ve pasaportun içinde işlem görmüş tüm sayfalar 1’er adet fotokopisi almanız gerek.

  • Yurtta İkamet Beyanı:

Polonya oturum izin işlemi için gerekli belgeden bir tanesi de nerede konaklandığını net şekilde beyan etmenizdir.

  • Öğrenci Belgesi:

 Eğitim aldığınız üniversite öğrenci işler ofisinden veya özel dil kursudan, öğrenci olduğunu kanıtlayan “Öğrenci Belge” almanız gerekmektedir.

  • Evlilik Cüzdanı:

 Polonya oturum izin için gereken evraklardan birisi olan bu madde, evli olan kişiler içinde geçerlidir.

  • Eş Kimlik Kartı:

 Evli olduğunuz Polonya vatandaşı ait kimliğin 1 adet fotokopisi almanız gerek.

  • Banka Hesap Dökümü:

Polonya oturum kartı başvurusu olumlu karar almadaki en önemli faktör, bankada bulunan para miktarıdır!

  • Sağlık Sigortası:

Polonya oturum izin başvuru için gerekli evraklardan bir tanesi de sağlık sigortasıdır.

  • Çalışanlar ve Evli Olanlar:

Bu iki madde çalışanlar veya iş yeri sahibi için geçerlidir. Dolayısıyla işverenden alacağınız evrakları da başvuru dosyası içerisine koymalısınız.

  • Fotoğraf:

Herhangi fotoğrafçıya giderek, valilikten verilecek olan liste fotoğrafçıya göstermeniz yeterli.

  • Başvuru Ücreti:

Valilik içerisinde bulunan veznede 340 Zloty ödeme yapmalısınız. Miktar Polonya’nın her şehrinde farklı gösterebilir.

  • Oturum Kartı Ücreti:

 Polonya oturum izin başvurusu genellikle 2-3 ay kadar sürebilir. Oturum kart basılması 25 Zloty ödeme yapma durumundasınız.

  • Adres Beyanı:

 Polonya oturum izin başvurusu kabul edilmişse, son olarak Adres Beyan yapmanız gerekli